Kā pavadīt kvalitatīvi laiku kopā ar savu bērnu?

Iedvesma kvalitatīvai kopā būšanai ar bērniem un sirsnīgas idejas, ko darīt kopā ar bērnu.

Mēs, SEIK komanda, būdami paši mazu bērnu vecāki, ļoti labi saprotam, ka šī brīža situācijā, kad bērni daudz laika pavada mājās, var sākt trūkt radošu ideju, kā kvalitatīvi pavadīt laiku kopā ar bērnu, kā nodarbināt, lai tas būtu gan aizraujoši, gan reizē vērtīgi. Tādēļ nākam talkā ar idejām. Šeit tu vienmēr atradīsi atbalstu, interesantas idejas un produktus, kas aizraus gan bērnu, gan arī pieaugušos, jo laimīgi bērni padara vecākus laimīgus. 

  1. Izprintējiet šo darba lapu un dodieties laukā kopā ar bērnu/-iem. Uzdevums ir atrast 5 dažādus kokus, skudras un ieraudzīt vismaz 1 putnu. Bērna uzdevums ir kārtīgi aplūkot, piefiksēt interesantu faktu par katru un pēcāk uzzīmēt. Piemēram, skudras ir ļoti gudras – tās dzīvo vienā mājvietā pat vairākus gadu desmitus, kā arī spēj pacelt desmitreiz smagākas lietas par savu svaru. Interesantos faktus aicinām iepriekš sagatavot, lai bērni šajā piedzīvojumā gūst vērtīgas zināšanas.
  2. Aiciniet bērnu doties uz viņa istabu un izvēlēties 3 mīļākās mantas. Apsēdieties ērti un aiciniet bērnu jūs iepazīstināt ar šīm 3 lietām. Ja tā ir mīkstā manta – kā to sauc, ko tai patīk darīt? Kāpēc izvēlējies tieši šīs lietas? Mērķis ir sirsnīga diskusija, uzklausot bērnu.
  3. Kāds ir bērna mīļākais našķītis? Vai varat kopīgi to pagatavot? Protams, izvēlamies veselīgas sastāvdaļas. Tas varētu būt sulas saldējums vai kādas trifeles. Bērnam ir ļoti būtiski piedalīties šādos svarīgos pieaugušo notikumos kā ēst gatavošana, jo tad tie jūtas novērtēti.
  4. Izvēlieties kopīgi pasaku un dodieties to kopīgi lasīt. Ļaujiet bērnam pašam pastāstīt, kā pasaka beidzās (kā tā varētu beigties). Pārrunājiet labo un slikto varoņu rīcību. Ko tavs bērns par to domā?
  5. Lieldienu burvība, protams, ir Lieldienu olu krāsošana. Šogad nevis ātri tās sagatavojiet, bet ļaujiet bērnam piedalīties procesā. Pat, ja kādu olu nāksies pazaudēt, kopā darīšanas prieks radīs smaidu un lieliskas atmiņas. Kopīgi iepriekš salasiet dabas materiālus oliņu krāsošanai. Ja jums ir saglabājušās bildes no bērnības, kā jūs kādreiz svinējāt Lieldienas, šis ir lielisks brīdis kopīgi pašķirstīt fotogrāfiju albumus un pastāstīt stāstus.
  6. Lai Lieldienās ikkatrā mājā valdītu prieks un smiekli, neskatoties uz to, ka nav iespējas ciemoties, jūs ģimenes lokā varat uzspēlēt SEIK Lieldienu spēli. Komplektā pavedienu kartiņas, šokolādes gardumi un diplomi centīgākajiem dalībniekiem. Iegādāties var šeit.
  7. Salasiet pavasara ziedus un nospiediet grāmatā. Pēcāk šis būs lielisks materiāls sirsnīgai kartiņai, ko aizsūtīt vecvecākiem, skolotājai, draudzenei.
  8. Iemāciet bērnam kādu jaunu dziesmu vai dzejoli. Jebko, kas trenēs bērna atcerēšanās spējas un cels viņa pašapziņu, ka ir ko jaunu iemācījies.
  9. Katru nedēļu iemāciet bērnam kādu jaunu vārdu – vai nu dzimtajā valodā vai kādā ārzemju.
  10. Esam radījuši laimīgo blociņu bērniem (4g-12g). Dāvinām jums ieskatam dažas lapaspuses no “100 priecīgas dienas”. Lejupielādē dažas lapas bez maksas šeit. Iegādājies blociņu šeit.
  11. Šeit vari bez maksas lejupielādēt krāsojamās lapas ar suņiem no mūsu bērnu kalendāra. Esiet radoši. Šos var ne tikai krāsot, bet arī aplīmēt ar dažādiem dabas materiāliem, piemēram, pūpoliem vai aplikāciju papīru.
  12. Noskatieties kopā kādu filmu par kosmosu. Pēcāk dodieties kopā piedzīvojumā uz Marsu.
  13.  Lai gan daudz kas šobrīd ir slēgts, jūs variet apmeklēt muzejus, neizejot no mājas. Te saraksts ar muzejiem, kam pieejama šāda iespēja.
  14. Kādas galda spēles jūs mājās sen neesat spēlējuši? Varbūt ir kādas puzles, kas sen aizmirstas un nav ilgi krautas? Sagatavojiet garšīgas uzkodas un kopīgi paspēlējat tās.
  15. Izvēlieties burtiņu un caur spēles motīvu nosauciet visus lietvārdus, kurus variet iedomāties uz šī vārda. Ja mājās ir līmlapiņas, variet aicināt bērnu uz līmlapiņas uzrakstīt, piemēram, A un uzlīmēt tās mājās uz lietām, kas sākas ar burtu A.
  16. Latvijā radīts uzņēmums “MICI BĒRNIEM” rada fantastiskas lietas kopīgām aktivitātēm. Gatavojiet dārzeņus, augļus vai burtiņus. Šis patiesi aizraus visus – gan lielākus, gan mazākus. Iegādāties var šeit. 
  17. Lai bērnā attīstītu rūpes un labestību pret apkārtējiem, dodiet iespēju par kaut ko rūpēties. Iestādiet augu. Tas var būt sīpols vai jebkas vienkāršs. Redzēsiet, ar kādu sajūsmu bērns vēros, kā sīpols aug, un cik forši ir par kaut ko rūpēties un nest atbildību.
  18. Mazliet lielākiem bērniem esam sagatavojuši lielisku laika pavadīšanas veidu – atmiņu klade, ko aizpildīt pašam un iedot arī saviem draugiem. Apskatīt un iegādāties vari šeit.
  19. Dažreiz bērniem nemaz nevajag super oriģinālas idejas, ko darīt. Iegādājies IKEA krāsošanas lapas, akvareli, krītiņus, un esi bērnam turpat līdzās, kamēr bērns zīmē.
  20. Pārģērbšanās, it īpaši svētkos, ir fantastiska! Sagatavojiet zaķu ausis no kartona un gumijas. Ļaujiet bērnam radoši izpausties un piedalīties tērpa gatavošanā. Tam nav jābūt super sarežģītam, galvenais ir process.

Lai prieks vairojas! 🙂